Active Directory Global Catalog Nedir ? Nasıl Tanımlanır ?

Paylaşarak daha fazla kişiye ulaştırabiliriz :)

Active Directory Global Catalog Nedir ? Nasıl Tanımlanır ?

Merhabalar değerli okurlarım , bu yazımızda sizlere Active Directory üzerinde bulunan Global Catalog hizmetinden bahsediyor olacağız. Tanımını yaptıktan sonra , Active Directory sunucumuza nasıl tanımlarız ? Bahsediyor olacağız.

Öncelikle Global Catalog , DC’ler üzerinde yani Domain Controller üzerinde bulunan bir hizmettir. İlk domain kurulumu yapılandırmasında aynı zamanda Global Catalog kurulumu sağlarsınız.  Global Catalog için bir önbellek işlemi yapıyor diyebiliriz. Bir nevi cache işlemi gerçekleştirmektedir. Örneklendirme ile daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Aşağıda örneklendirmesini yapıyor olacağım.

Global Catalog yapılandırdığınız Active Directory sunucusu içerisinde eğer ki birden fazla bir Tree yapılandırma var ise Tree üzerinde ki nesnelerin bir kopyasını kendi üzerinde “Read-only” olacak şekilde tutar. Bu durumda bir nesne veya kullanıcı sorgulama esnasında , sizlere çok daha hızlı bir şekilde sonuç getirmektedir. 

Her forest olan bir domain yapılandırmasında bir sunucuda barınacak şekilde Global Catalog hizmeti aktif olmak zorundadır. Tabi Forest ile Tree arasında durmadan bir replikasyon olacağı için , network katmanında da bant genişliğiniz yüksek olması gerekiyor . Bu yapılandırma sadece Forest ile Tree arasında değil , tek domain yapılandırması olan birden fazla sunucunuz ile de yapılabilir. Best practies yapılandırmada da tavsiye edilmektedir.

Örneklendirme

Örnek vermek gerekirse , birden fazla forest bir yapılandırmanız olduğunuzu varsayalim. Oluşacak domain yapımız “suat.local” altında ise “it.suat.local”  , “yonetim.suat.local” olsun. En üst olan bir yapılandırmada yani “suat.local” üzerinden “yonetim.suat.local” için computer , user , v.s obje aradığınızı düşünün. Eğer ki global catalog kullanmaz isek ve siz bir obje aradığınızda sırasıyla altta ki Tree’lere sorgulamaya başlayacak . Öncelikle “suat.local”‘den başlayacak , sonra “it.suat.local” sorgulayacak ve sonrasında ” yonetim.suat.local” sorgulayacak. Bu durum bizlere fazlasıyla zaman kaybı yaratacaktır.

Eğer ki Global Catalog kullanırsak , tüm Tree’lerin bir objesinin “Read-only” hali global catalog üzerinde olacağı için yaptığımız sorgulama işlemi Global Catalog’ a yapılacaktı ve hızlıca bizlere sonuç getirecekti. Aradığımız objeyi hızlıca bulabilecektik.

Global Catalog Sunucuya Nasıl Tanımlanır ?

Eğer ki ortamımızda bulunan bir Active Directory sunucusuna Global Catalog rolü vermek istiyor veya kaldırmak istiyorsanız, aşağıda ki işlemleri yapabilirsiniz. Global catalog kutusunun işaretli olması durumunda rol aktif olacak , işaretli olmaması durumunda pasif olacaktır.

Administrative Tools > Active Directory Sites and Services 

Active Directory Global Catalog Nedir ? Nasıl Tanımlanır ?

Active Directory Sites and Service > Sites > Default-First-Site-Name > Servers > “Domain Server Name” > NTDS Settings > Properties

Active Directory Global Catalog Nedir ? Nasıl Tanımlanır ?

 

Active Directory Global Catalog Nedir ? Nasıl Tanımlanır ?

Microsoft’un kendi Egitim sayfasında Global Catalog sayfasına “Buradan” erişebilirsiniz.

  • Daha fazla yazı için , https://www.suatmunuklu.com adresini incelemeyi ve takip etmeyi unutmayın.
  • Active Directory (Domain Controller DC) Kurulumu yazımıza “Buradan” erişebilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir