Ubuntu Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

Paylaşarak daha fazla kişiye ulaştırabiliriz :)

Ubuntu Server Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

Merhaba değerli okurlarım , bu yazımızda Ubuntu Server üzerinde DNS (Domain Name System) tanımla , değiştirme ve ayarlama nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. DNS (Domain Name System) bildiğiniz gibi metin olan alan isimlerini IP adresine çevirir. Aynı şekilde bunun reverse tersini de yapabiliriz. IP adresini, metin olan alan ismine de çevirebilir. Çoğu sunucu konfigurasyonunda bu yapılandırma otomatik olsa da bunu değiştirmek veya özel DNS sunucularınızı kullanabilirsiniz.

Sizlere bu makalemizde GUI arayüzünde değil , terminal (komut satırı) arayüzünde nasıl değiştireceğinizi gösterecegiz.

Ubuntu sunucuları üzerinde netplan aracılığı ile DNS veya IP değişikliği yapabilirsiniz.
DNS veya IP değişikliğinde netplan kullanırken “root” kullanıcısında olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Eğer ki kullanıcınız “root” değil ise , kaydetme sırasında yetkiniz olmadığını söyleyecektir.

Ubuntu Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

Öncelikle Netplan dizinine gitmemiz gerecek. Bunun için ;

1. ” cd /etc/netplan ” yazmanız gerekiyor. Dizine gidip directory’i listelidiğimiz zaman bir adet konfigurasyon dosyası olduğunu görecegiz. Bu konfigurasyon dosyası , bizim network ayarlarımızın bulunduğu ve DNS ayarlarımızın bulunduğu konfigurasyon dosyasıdır.

Ubuntu Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

2.  “00-installer-config.yaml” konfigurasyon dosyasını “nano” editörü ile açıp editleyebiliriz. “nano 00-installer-config.yaml” yazarak “nano” metin editörü ile konfigurasyon dosyamızı editleyelim.

Ubuntu Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

3. Konfigurasyon dosyasını açtığımız zaman aşağıda ki gibi bir konfigurasyon görecegiz. Burada da dikkat ettiğiniz üzere “nameservers” dizininde bulunan ayarlar , bizim DNS ayarlarımız.  Burada gerekli DNS ayarlarını tanımlayabiliriz. Birden fazla DNS tanımlamak isterseniz arada “,” işareti kullanmanız gerekecektir. Aşağıda ki örnekte bunu daha detaylı görebilirsiniz.

Ubuntu Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

4. Burada gerekli DNS ayarlarınızı tanımladıktan sonra “CTRL+x” yaparak dosyanızı kaydetmeniz gerekecek. Dosyayı kaydettikten sonra “netplan” aracı ile bu konfigurasyonu sunucuya uygulamamız lazım. Bunun için ” netplan apply” komutunu kullanmamız gerekecek. Eğer ki yanlış bir konfigurasyonunuz mevcut ise , bu komut size konfigurasyon dosyasında bir yanlışlık olduğunu ve düzeltmenizi isteyecek.  “netplan apply” komutunu uygulamadığınız durumda konfigurasyon bir sonra ki sunucu restartına kadar geçerli olmayacaktır. Bu durumda sunucu müsait ise restart işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.

Ubuntu Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

5. Komut üzerinde gördüğünüz gibi her hangi bir konfigurasyon yanlışlığı mevcut değil. Şimdi DNS isimlerini gerçekten tanımladığımız adreslerin çözümlediğinin testini yapalım.  Bunun için ” resolvectl status | grep “DNS Server” -A2 ”  yazabilirsiniz. Bu komut ile sunucunun sorguladığı DNS sunucuların bilgilerini alabilirsiniz.

Ubuntu Üzerinde DNS Nasıl Ayarlanır ?

 

Neden DNS tanımlamalıyız ?

Çoğu sunucu konfigurasyonu durumunda sistem yöneticileri kendi DNS sunucularını kullanmak istemektedir. Bunun sebebi , özel DNS kayıtlarının sorgulanmasının istemesidir.  Tabi bazı durumlarda başka ISP firmalarının DNS’lerini kullanmak istiyebilirler. Bunların sebepleri ,

  1. Kesintisiz altyapı , tanımlı olan DNS sunucularında çok fazla kesintiye yol açıp hizmetinizi durdurabilir. Bu durumda sistem yöneticileri, farklı ISP firmasının DNS’lerini kullanmak istiyebilir.
  2. Bazi ISP firmalarının DNS’leri phising engelleyen bir filtreleme sunmaktadır. Bu filtreme için sistem yöneticileri tercih etmektedir.
  3. Kurum içinde veya sunucunun verdiği hizmete göre , farklı DNS ve web sitesi yönlendirmelerini engellemek için farklı bir DNS kullanabilir.

 

Bu makale de kullanılan işletim sistemi Ubuntu 20.04.3 sürümüdür. Gerekli iso dosyasını indirmek için Ubuntu web sitesini kontrol edebilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir