Backup(Yedekleme) ve Replikasyon nedir ?

Paylaşarak daha fazla kişiye ulaştırabiliriz :)
Backup(Yedekleme) ve Replikasyon nedir ?

Backup(Yedekleme) ve Replikasyon nedir ?

Bu yazımızda öncelikli olarak backup ve replikasyonun ne olduğu üzerine konuşacağız.  Backup yedek veya yedekleme anlamı taşımaktadır. Son kullanıcı tarafı için fotoğraflar,  müzikler , dosyalar önemli olduğu kadar sistem tarafında da biz IT’cilerin sunucuların yedekleri , verileri ve dosyaları bir o kadar önemlidir. Dosyalarınızın her hangi bir bozulma, fiziksel bir kayıp sonucunda veya buna benzer dosyalarınızın kaybı söz konusu olduğunda backup yani yedekleme devreye girer.

Verilerinizi kaybettiğinizde elinizde bir backup olduğu sürece en son güncel backup tarihine restore işlemi yaparak dosyalarınızı , sunucularınızı v.b kayıplarınızı geri getirebileceksiniz. Backuplama son kullanıcı için genellikle USB Bellek , External Hard disk , CD v.b duruma kayıt edilerek tutulmaktadır. Tabi USB belleğinizin veya CD’nizin başına bir durum geldiğinde o backup dosyalarınıda kaybettiğiniz için tüm yedekleriniz sizin için kayıp olacaktır.

Peki sistem tarafı için IT’cilerin yapması gerekenler neler ? Kritikliği yüksek olan her sunucunun daima yedeğini başarılı bir şekilde tutulmalıdır. Örnek vermek gerekirse , Exchange sunucunuz üzerinde şirket mailleriniz , bir ERP sunucunuz varsa ERP sunucusunuzda ki SQL database’iniz  yada File server tarafında tüm şirketinizin tuttuğu dosyaların başına bir şey gelmesi durumunda çok büyük kesintilere ve şirketinize zarar maddi manevi zarar söz konusudur.

               

 Hangi backup programlarını kullanabiliriz ?

Yukarıda size saydığım backup programların isimlerini belki de çok duydunuz , yedekleme konusunda alternatif olarak kullanılan backup programlarınından bazılarıdır. Tabi sadece bu kadarı ile değil buna benzer başka programlar mevcuttur.

       Hangi Backup Türleri vardir ?

  • Full backup (Tüm sunucularınızın ,işletim sistemlerinizin veya dosyalarınızın tamamının yedeklemesini sağlar.)
  • Incremental Backup (Inceremental  backup aldığınız bir full backup’ın bir önce ki backup’a bakarak sadece değişen dosyaların yedeğini alır ve bu bize çok ciddi hızlı bir backup ve yer kapasitesi sağlamaktadır.)

Size yukarıda sadece 2 backup’tan bahsettim , fakat daha fazla backup türleri mevcuttur. Mirror backup , Diffrential Backup , Cloud backup v.b . Makalelerimizin devamında Veeam backup üzerinden örnekler göstererek ilerleyeceğimiz için şimdilik sadece bu ikisinin detayını bilmeniz yeterli olacağının düşüncesi içindeyim.

Backup alırken yedeklerin saklandığı yerler bizim için önem sağlamaktadir. Çünkü backup’larınızın başına bir şey gelmesi durumunda sistemlerinizin daha riskli bir ortamda çalışıyor olacaktır. En ufak bir problemde verilerinizi geri getiremeyeceğiniz anlamına gelmektedir. O Yüzden dikkat etmeniz gereken ,

  • Backuplarınız 1 den fazla olmalıdır.
  • Bu backuplar farklı cihazlarda veya farklı ortamlarda tutulmalıdır.
  • Yedekleriniz veya sunucularınızın farklı bir lokasyonda yani disaster da veya cloud da olmalıdır.

Backup ile ilgili ilerleyen makalerimizde Veeam üzerinde daha detaylı bilgiler paylaşıyor olacağım.

 

Backup(Yedekleme) ve Replikasyon nedir ?

Replikasyon nedir ?

Replikasyon , verilerinizin veya sunucularınızın farklı bir lokasyonda , farklı bir ortamda bulundurma işlemidir. Buna örnek vermek gerekirse , production ortamınızın İstanbul lokasyonunda ve disaster yani replikasyonunu yaptığınız ortamınız ise İzmir lokasyonunda olduğunu varsayalim. İstanbul da yaşadığınız bir doğal afet durumunda , yangın veya sel baskınında tüm ortamınızı İzmir lokasyonunda çalıştırmaya başlayabilir ve sistemlerinizde ufak bir kesinti ile devam edebiliyor olacaksınız. Yani sunucunuzda bulunan bir veriyi , başka bir ortamda ki bir sunucuya kopyalamak diyebiliriz.

Replikasyonun bazı dezavantajları ne yazik ki mevcuttur , farklı bölgelerde sunucu bulundurmak ek maliyet olarak gelebilir , aynı şekilde depolama alanada ihtiyacımız olacaktır ve buda bize ek maliyet getirecektir.

İlerleyen makale ve eğitimlerde daha örneklerini göstereceğiz.

Veeam Backup and Replication kurulumunu buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Backup(Yedekleme) ve Replikasyon nedir ?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir