Sunucu işletim sistemleri nelerdir ?

Paylaşarak daha fazla kişiye ulaştırabiliriz :)

Hangi OS (İşletim Sistemi) kullanmalıyız ?

Bu tamamen yöneticinin kullanacağı servis ve yönetimine bağlıdır. Örnek vermek gerekir ise Linux işletim sistemi , GUI arayüzü v.b durumları olmadığı için daha fazla free memory kullanmaktadır. Bu sebepten daha yüksek bir servisi linux üzerinde yönetebilir. Bir başka örnek vermek gerekir ise , Kullanıcı yönetimi yapmak istiyen , GUI bir arayüz istiyen bir yönetici ise Active Directory kurulumu için Windows kullanabilir . Bu tamamen sistemi kulan yöneticiye bağlıdır.

Tabi önemli bir nokta ise Windows tarafı bu OS kullanmak için sizden lisans ücreti istiyecektir. Maliyet yönetiminize göre bunu tercih edebilirsiniz.

Fazla Tercih Edilen OS

Eğer ki bir hosting yönetimi yapılıyor ise çoğunlukla linux OS tercih edilmektedir. Tabi bu çoğunlukla web sunucusu yönetimi olduğu içindir. Normal kurumsal bir yapıda yukarıda da örnek verdiğim gibi active directory v.b bir yapıda Windows daha çok tercih edilmektedir. Kısaca sıralamak gerekir ise hosting için kullanacağınız OS’ler ;

Ubuntu
Unix
CentOS
Debian
Linux

Sunucu işletim sistemleri nelerdir ?

Merhaba sevgili okurlarım , geçtiğimiz makalede “Sunucu (server) nedir ?” konusundan bahsetmiştik. Hatırlarsanız , sunucular (server) için normal bilgisayarlardan ayrı bir konfigurasyon yapıldığını söylemiştik. Donanım ve yazılım olarak farklılık gösterdiği gibi OS,  yani işletim sistemi içinde farklılık göstermektedir. Bu makalemizde ise sunucular için kullandığımız işletim sistemlerinden bahsediyor olacağız.

Sunucuların özel işletim sistemleri , bu sistemi yöneten yöneticilerin maksimum seviyede rahat yönetebilmek için konfigure edilmiştir. Sunucular network yani ağ üzerinde çok fazla veri alışverişi yaptığı için bu durumda OS işletim sistemi tarafıda hayli ile farklıdır. İşletim sistemi içinde yönetimlerini sağlayacak ayrı toolları mevcuttur , DNS , FTP , Web Service , Sanallaştırma , Management Consoe v.b gibi. Tabi bunların dışında öncelik olarak güvenliği normal client bilgisayarlardan daha fazladır.

Sunucu işletim sistemleri nelerdir ?

Bu İşletim Sistemleri şu şekildedir ;

Windows

Windows Server 2003 (Artik Windows tarafından desteği yok.)

Windows Server 2008 (Artik Windows tarafından desteği yok.)

Windows Server 2008 R2 (Artik Windows tarafından desteği yok.)

Windows Server 2012

Windows Server 2012 R2

Windows Server 2016

Windows Server 2019

Linux

Ubuntu

RedHat

Suse

Fedora

Debian

OpenSuse

Arch Linux

Centos

Bu işletim sistemlerinin network yönetimleri (Team) , içerisinde ki toollar ve servisler , Firewall ayarları , Power güç ayarları v.b ayarların bir çoğu normal kullandığımız Windows 10 , Windows 8 v.b işletim sistemlerinden tamamen farklıdır. Çünkü 7/24 hizmet vermek , daha hizli karşılık vermek ve güvenli olmak amaçlı yapılandırılmıştır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir