Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Paylaşarak daha fazla kişiye ulaştırabiliriz :)

MySQL Nedir ve Nerelerde Kullanılır ?

MySQL açık kaynaklı ve ücretsiz bir veri tabanı yönetim programıdır. SQL ile kıyaslamanızı istemem çünkü SQL bir kodlama dilidir fakat MySQL açık kaynaklı bir veritabanıdır. Aynı Microsoft SQL server , Oracle gibi . Bazı featurelarını kullanabileceğiniz ücretli durumları da mevcuttur. Microsoft SQL server , Oracle v.b veri tabanları ile kıyaslamaya çalışırsak kullanımı diğerlerine göre daha kolaydır.

Bu makalemizde ubuntu OS üzerinde kurulumu gerçekleştireceğiz fakat , MySQL Windows , v.b diğer platformlarda da kurulabilir ve çalışabilir. 

MySQL bir çok web programlama üzerinde görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse , ASP , PHP v.b gibi.

MySQL’i tercih etmenizde bir çok etken sebep olabilir. Bunları sıralamak gerekirse ,
Ubuntu 21.10 sunucu üzerine MySQL kurulumu

Öncelikle sunucumuza SSH bağlantımızı yapıyoruz ve dizinlerimizi güncelleyioruz.

apt-get update
Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Ardından mysql veritabanı kurulumunu gerçekleştirebiliriz. Karşımıza çıkan free space alana [Y] diyerek devam edebiliriz.

apt-get install mysql-server
Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Kurulum esnasında sizden sunucunuz üzerinde bazı servisleri restart etmesini istiyebilir. [OK] diyerek devam edebilirsiniz.

Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Görüldüğü üzere kurulum gerçekleşti.!!

Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

 Bir önce ki resimde de görüldüğü gibi servis otomatik olarak Çalışır durumda , fakat yinede servisin çalışıp çalışmadığını kontrol edelim ve her seferinde otomatik olarak çalışması için startup services tabına ekleyelim.

systemctl status mysql.service
systemctl enable mysql.service
Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Çalışır olduğunu da gördüğümüze göre kurulumumuz başarıyla tamamlanmıştır. Şimdi , konfigurasyon etme süreçlerine başlayabiliriz.

Ubuntu 21.10 sunucu üzerine MySQL Konfigurasyonu

Yeni bir MySQL kurulumunda kurulumunda içinde bulunduğu  bir guvenlik komut dosyası mevcut. Bunu çalıştırarak MySQL sununuzu guvenlik açısında best practies adımlar uygulayabilirsiniz. Hadi Step Step beraber ilerliyelim .

mysql_secure_installation
Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Yukarıda ki komutu yazdığınız gibi size ilk olarak parola policy durumunu soracaktır. Sisteminize vermis olduğunuz bir kullanıcı şifre değiştirmek istediğinde minimum kaç karakter olsun ? , Büyük harf olsun mu ? v.b gibi. Eğer [Y] derseniz , bunu configure etmeye başlarsınız. Eğer [N] ye basarsınız bu adımı default olarak bırakacaktır.

Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Password policy uyguladıysanız size ikinci bir soru soracaktır. [New Password] , Burada sizden mysql root kullanıcısı için bir şifre istiyecektir. Buraya güvenli bir şifre girebilirsiniz.

Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Üçüncü adımda size demin girmiş olduğunuz root kullanıcısının güçlülük durumunu gösterecektir ve bu password güçünü Kabul ediyor musunuz diye soracaktır. Eğer ki [Y] basarsanız Kabul eder diğer adıma geçersiniz , [N] ye basarsınız size ikinci step tarafına atar ve tekrardan root şifresi girmeye yönlendirir.  [Burada dikkat etmeniz gerkeen birşey mevcut , ilk sorulan soruda ki kriterlere uymuyorsanız burada size de hata verecektir. ]

Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Bundan sonra ki tüm sorular için [Y] diyerek devam edebilirsiniz. Test veritabanını kaldıracak , anonymous olan userları silecek v.b gibi best practies işlemler gerçekleştirecektir.

Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Konfigurasyon işlemimizde tamam , başarıyla sunucumuzun üzerine MySQL kurulumunu gerçekleştirmiş olduk. Hadi bir de connect olalım.

MySQL kurulumu esnasında secure işlemler yaparken bir root kullanıcıya şifre tanımladık. Bu kullanıcı MySQL tarafında size tam yetkili bir hesap vermesidir. Tüm DB , Table v.b durumlara yetkili kullanıcınız root kullanıcısıdır. İsterseniz connect olduktan sonra kendinize farklı bir user oluşturabilirsiniz.

MySQL tarafına connect olurken kimlik doğrulaması yaparak giriş yapmamız gerekecek. -u [User] -p[Password] olarak geçmektedir. Eğer ki normal “mysql” yazarak girmeye çalışırsanız size “Access Denied” hatası verecektir. Çünkü MySQL’ün 5.7 sürümünden sonra çıkan tüm kurulumlarında kimlik doğrulama default olarak tanımlı şekilde gelmektedir.

Secure tarafında verdiğimiz şifreyi girerek login olabiliyoruz.

mysql -u root -p
Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Ufak bir de komut çalıştırarak , çalıştığını gözlemleyelim.

show databases;
Ubuntu Üzerinde MySQL Kurulumu ve MySQL

Gördüğünüz gibi başarılı bir şekilde kurulumu gerçekleştirdik ve configure işlemlerini tamamladık. Başka bir yazımızda sorgular ve bind adresi işlemlerinden bahsediyor olacağız. Sağlıcakla kalın 😊

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir